Melkveehouderij & kaasmakerij Langelaan onderscheiden met het Groene Lintje 2016

In het kader van Wereld Milieudag reikte Gertrud van Leeuwen namens GroenLinks Weststellingwerf het Groene Lintje 2016 uit aan Hermien Langelaan van de biologische melkveehouderij en kaasmakerij in Blesdijke.
Deze feestelijke onderscheiding vond plaats bij de winnaar van vorig jaar, de biologische tuinderij de Kloostertuin in Noordwolde op 3 juni, onder muzikale begeleiding van Smoothjazz Saxofonist  Hans van Gestel uit de Hoeve.

Namens de jury citeerde Gertrud van Leeuwen uit het juryrapport.“Boer Henk Langelaan is in 1999 overgestapt van een gangbare naar een biologische melkveehouderij. Boerin Hermien Langelaan is enkele jaren geleden als nevenactiviteit op de boerderij met kaasmaken van de eigen melk van blaarkopkoeien begonnen. Deze koeien worden bijgevoerd met eigen verbouwd graan. Met 63 zonnepanelen wekt de boerderij zelf haar energie op. De boerderij-kaaswinkel is elke zaterdag geopend en heeft een lokale functie in het dorp. Ook worden deze kruidige kazen op de biologische Noordermarkt in Amsterdam verkocht. Zowel lokaal als regionaal is deze boerenkaas met EKO keurmerk een gewild streekproduct. Deze verantwoorde kringloopboerderij is een heel mooi voorbeeld voor agrarisch Weststellingwerf. Ook waardeert de jury de inzet van de kinderen om op zaterdag het boerderijwinkeltje, spelenderwijs op een verantwoorde manier, te runnen. Kortom een mooi voorbeeld van lokale duurzaamheid.

De familie Langelaan verdient het Groene Lintje 2016 omdat zij vol passie, op een bijzondere wijze alle aspecten van duurzaamheid met elkaar verbindt. De jury prijst het werk op deze biologische melkveehouderij als een voorbeeld van een wenselijke ontwikkeling. Groen, sociaal en verantwoord maatschappelijk ondernemen en duurzaam handelen voor een betere wereld voor mens, dier en natuur.”

Uit de inzendingen koos de jury drie genomineerden die in het zonnetje werden gezet. De andere twee genomineerden waren: Ruben  Abma van Fruithof de Struikrover in Oldeholtpade en Theresia en Bert-Yntze Tel van Kinderopvang ‘t Hummelhûs ook in Oldeholtpade

“De prachtige Fruithof van Ruben Abma, die nu 3 jaar bestaat, is een gewaardeerde onderneming in de directe omgeving en een heel goed initiatief. Weststellingwerf is weer een aantal biologische verse streekproducten rijker. De jury heeft veel waardering voor de enorme inzet van Ruben Abma om biologisch te telen en om van de opbrengst uit de Fruithof zelf te kunnen gaan leven en anderen de mogelijkheid te geven om biologische producten uit de directe omgeving, vers van het land te kunnen plukken. Een prachtig voorbeeld van duurzame, sociale, lokale activiteiten voor een betere wereld en om het platteland leefbaar te houden.

Kinderopvang ’t Hummelhûs heeft een grote natuur- en ontdektuin, waar kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Buitenspelen en natuurbeleving zijn belangrijke uitgangspunten.
De jury prijst Theresia en Bert-Yntze Tel over de wijze waarop zij activiteiten uitoefenen voor de kinderopvang met natuurlijke materialen, milieubewust en zelfvoorzienend. Deze positieve pedagogische waarden hebben een belangrijke uitwerking op de kinderen maar ook op hun ouders. Ook spreekt de jury zich met lof uit over de kinderopvang, hoe die zich in haar kleinschaligheid steeds weer innovatief verder ontwikkelt op het gebied van het gebruik van natuurlijke materialen en nieuwe activiteiten, zoals bijvoorbeeld de buitenschoolse opvang.”

GroenLinks Weststellingwerf reikt jaarlijks het Groene Lintje uit aan particulieren, maatschappelijke organisaties en bedrijven die zich inzetten voor natuur en milieu. GroenLinks maakt zich sterk voor een groenere gemeente en geeft graag een pluim aan diegenen die dat ook belangrijk vinden.

Groen Lintje 2016-1

Groen Lintje 2016-2