Lekker Eten Niet Verspillen

Op het Gemeenteplein in Heerenveen werden afgelopen zaterdag op de markt lekkere hapjes bereid van overgebleven voedsel. De gerechten werden gratis aan het publiek aangeboden, waarbij men een donatie kon doen voor de  Voedselbank in Heerenveen.

Het was een actie van de GroenLinks afdelingen Heerenveen, Opsterland, Oost- en Weststellingwerf. Zij vragen hiermee aandacht voor de waarde van voedsel en de hoeveelheid voedsel die in de prullenbak belandt. Een professionele kok liet zien hoe restjes te combineren zijn tot verrassend lekkere gerechten. Een kandelaar op wit damast en levende muziek van Jan Fokkema en Marka van Bekkum zorgden voor een perfecte sfeer.

De leveranciers, groothandel in biologische verswaren de Zaai-Ster in Leek, Tuna Bazaar in Heerenveen en volkstuinhouders uit het Friese Haagje, hadden een keur aan bruikbaar voedsel geschonken, van appels en meloenen tot bosui, sla en blikken bonen. De chefkok van Heer van Zuijlen uit Akkrum maakte er onder meer een heerlijke vegetarische chili con carne van.

Er was veel belangstelling en de actie werd zeer gewaardeerd. De voorbijgangers op de markt waren het er mee eens dat je voedsel niet weg moet gooien. Vooral de wat oudere bewoners weten niet beter dan dat je kliekjes de volgende dag opbakt of van oud brood een broodpudding maakt.  En wie kippen heeft, weet er ook wel raad mee.

Toch wordt er volgens de Stichting Natuur & Milieu in Nederland thuis gemiddeld 47 kg eten per persoon per jaar weggegooid. Dat zijn geen schillen en botten, maar eetbaar voedsel. 5 kg zit zelfs nog onaangeraakt in de verpakking of schil wanneer het wordt weggegooid. Zonder verspilling thuis zou de uitstoot van CO2 die nodig is voor de productie van voedsel in Nederland gelijk zijn aan die van de uitstoot van ruim een miljoen auto’s.

De Voedselbank van Heerenveen kon aan het einde van de actie het overgebleven voedsel meenemen. Ook groente en fruit van (volks)tuinen, wat voor de eigenaren teveel is om te verwerken, kan de Voedselbank  altijd goed gebruiken.

GroenLinks kijkt tevreden terug op deze actie die een vervolg krijgt in de andere drie gemeenten.

Eten niet Verspillen 5
Eten niet Verspillen 4
Eten niet Verspillen 3
Eten niet Verspillen 2
Eten niet Verspillen 1