GroenLinks op bezoek bij biologische melkveehouderij

GroenLinks was zaterdag 25 januari j.l. te gast bij de familie Langelaan in Blesdijke. In 1999 zijn zij overgeschakeld van een gangbare naar een biologische melkveehouderij. Een omschakeling waar zij anno 2014 nog steeds volledig achter staan. Met ongeveer 40 koeien, blaarkoppen om precies te zijn, runnen zij hun boerderij. De koeien lopen zomers in de wei en er wordt ook tarwe,voor krachtvoer, op eigen land verbouwd. Een bedrijf zoals GroenLinks dat graag ziet; het op verantwoorde en duurzame wijze produceren van voedingsmiddelen.

Met een 64-tal zonnepanelen is de familie in staat haar eigen energie op te wekken. Gas hebben ze niet nodig en dat gebruiken ze dan ook niet. Het bedrijf is volop in beweging; sinds afgelopen jaar is daar een kaasmakerij bijgekomen met een winkeltje aan huis dat op zaterdag is geopend tussen10-15 uur. Hoewel de kaasmakerij pas recent is opgestart, kunnen ze de vraag nu al niet meer bijbenen. Tijdens de kaasproeverij werd duidelijk waarom; de boerenkazen smaakten fantastisch. Geheel op duurzame en biologische wijze vervaardigd en voorzien van het EKO keurmerk.

Bedrijven zoals die van de familie Langelaan zijn er te weinig in de gemeente Weststellingwerf. GroenLinks vindt het belangrijk dat biologische bedrijven meer kansen krijgen. Verantwoord geproduceerd voedsel dat niet alleen goed is voor de mens; het is tevens goed voor het milieu en de opbrengst is financieel-economisch goed rendabel. GroenLinks wil in de komende periode aandacht vestigen op biologische bedrijven. Zij zijn een aanwinst voor onze prachtige gemeente.

Werkbezoek bio melkveehouderij 25-1-2014