GroenLinks bezoekt Lindediek

In het kader van  Dierendag bezocht GroenLinks Weststellingwerf de biologisch dynamische boerderij Lindediek van Fedde van Dijk en Thomas Koning in Boijl. In 1989 is deze melkveehouderij omgeschakeld naar biologisch dynamisch door de vader van Fedde. Dit betekent onder meer dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en dat de koeien hun hoorns behouden en geen antibiotica krijgen. Door middel van crowdfunding kunnen consumenten een vleespakket reserveren. Wanneer een koe geslacht dient te worden is deze ook geschikt voor consumptie.

De boerderij ligt prachtig aan de Linde. Tussen de percelen zijn de oude boswallen in tact gebleven. Daar vinden de koeien schaduw in warme dagen of beschutting tegen regen. s’ Winters verblijven zij in een potstal. Bijzonder is dat de kalfjes de eerste 3 maanden bij de moeder blijven en meegaan in de kudde. Sinds 2016 heeft het bedrijf zich verbreed met akkerbouw zoals bieten, wortels en pompoenen. Een mooie combinatie, zo blijkt, om het grasland met klaver voor de koeien af te wisselen met teelt voor menselijke consumptie.

GroenLinks waardeert de wijze waarop Fedde en Thomas de boerderij runnen. Dit gebeurt met veel passie, respect voor dier en natuur met kennis van zaken. Bij het werk worden zij ondersteund door Klaas, die al 20 jaar op het bedrijf werkzaam is. Voor GroenLinks was het een informatief bezoek aan dit bijzondere bedrijf, ter gelegenheid van Dierendag en werd het meegebrachte bloemenzaad in dank aanvaard.
Dit versterkt de kwaliteit van de bodem en het grasland aanzienlijk.