Groen Lintje voor de Kloostertuin

In het kader van Wereld Milieudag reikte Gertrud van Leeuwen namens GroenLinks Weststellingwerf het Groene Lintje 2014 uit aan Leander Verhoog eigenaar van  Biologische Tuinderij De Kloostertuin aan de Vallaatweg in Noordwolde. Deze feestelijke onderscheiding vond plaats bij de winnaar van vorig jaar, zorgboerderij de Bouwhoeve in de Hoeve op 5 juni, onder muzikale begeleiding van Smoothjazz Saxofonist  Hans van Gestel eveneens uit de Hoeve.

Namens de  jury citeerde Gertrud van Leeuwen uit het juryrapport. “Deze prachtige tuinderij is al vele jaren een zeer gewaardeerde onderneming in haar directe omgeving en een inspiratiebron voor anderen. Leander Verhoog kweekt maar liefst 90 verschillende biologische gewassen en heeft door zijn persoonlijke benadering en het leveren van heerlijke, mooi en  verse producten het lokale klantenbestand van zijn voorganger weten te behouden. De jury heeft veel waardering voor de enorme inzet van Leander Verhoog om van de tuinderij zelf te kunnen leven en anderen de mogelijkheid te geven om biologische producten direct vers van het land te kunnen eten. Een prachtig voorbeeld van duurzame en sociale lokale activiteiten voor een betere wereld en om het platteland leefbaar te houden. Leander Verhoog, eigenaar van tuinderij de Kloostertuin, verdient het Groene Lintje 2015 omdat hij vol passie, op een prachtige en bijzondere wijze alle aspecten van duurzaamheid met elkaar verbindt. De jury prijst het werk op deze biologische tuinderij  als een voorbeeld van lokale betrokkenheid. Groen, sociaal en verantwoord maatschappelijk ondernemen en duurzaam handelen voor een betere wereld.

Uit de inzendingen koos de jury drie genomineerden die in het zonnetje werden gezet. De andere twee genomineerden waren: Elsco van d Berg, hovenier en  eigenaar van de  biologische zorgboerderij Phoenix in Nijeholtwolde en Albert Hendriks journalist en directeur van bureau voor toerisme Friesland Holland in Wolvega. De jury prijst Elsco van de Berg over de wijze waarop hij het hoveniersvak milieubewust uitoefent en hoe de zorgboerderij zich in haar kleinschaligheid steeds weer innovatief verder ontwikkelt op het gebied van nieuwe activiteiten en daarbij het hergebruik van oude materialen. Voorbeelden  zijn de Bourgondische aanschuifmaaltijd in de stal tijdens de zomer 2013 met topkok Jan Schmink en het verhaal van de oude kas van de voormalige landbouwschool. De kas is – in het kader van het project 70 jaar bevrijding- onlangs door het leger afgebroken om weer opnieuw opgebouwd te worden en een tweede leven te krijgen op de zorgboerderij.

Zowel in Weststellingwerf en Friesland, maar ook internationaal, promoot  Albert Hendriks op een innovatieve wijze met succes de gemeente Weststellingwerf, in het bijzonder voor fietsers. Ook waardeert de jury zijn inzet voor de lokale streekproducten van Weststellingwerf en Friesland. Hij biedt producenten aan om gratis deel te nemen op de website friesstreekproduct, maar ook deel te nemen aan de streekproductenmarkt die dit voorjaar in Homecenter door hem voor het eerst werd georganiseerd. Een mooi voorbeeld van lokale duurzaamheid en passend in een Fair Trade gemeente.
GroenLinks Weststellingwerf reikt jaarlijks het Groene Lintje uit aan particulieren, maatschappelijke organisaties en bedrijven die zich inzetten voor natuur en milieu. GroenLinks maakt zich sterk voor een groenere gemeente en geeft graag een pluim aan diegenen die dat ook belangrijk vinden.

1

2